Welcome

Assalamualaikum & Bismillahirahmanirrahim

Sunday, January 30, 2011

pre CNY holiday.

Happy CNY holiday people! banyak universiti yang midsemester break sekarang termasuk aku and adik akuh ini. Before balik, alang datang KL dulu dan balik sekali dengan aku. bila dah ada tambahan kepala shopping macam aku, haruslah menjelajah ke mana-mana tempat yang sempat kami jelajahi dalam masa separuh hari. walaupun sekadar window shopping. Dengan masa terhad ; 9 pagi hingga ke 6 petang sebab 8.30malam kena gerak balik terengganu, kiteorang dah ke Midvalley pkul 10 pagi. Weekend plus Malaysia IT fair, parking lengang. Siap boleh tukar-tukar tempat parking lagi. Tapi..... sampai je kat IT fair tuh, kaki pun takleh nak sorong. fuhh! belasah je masuk sebab dah tahu nak beli apa and dah tengok layout kat mana tempat nak cari antivirus, printer and pendrive. Yang paling best, dapat beli pendrive 4GB dengan harga singgit. yup, RM1. hehe. But kena beli barang Kapersky RM100 keatas la. Kebetulan aku beli AV for 3 user, dapat la redeem pendrive tu. Tak lama pun kat IT fair tu.

 Dalam pukui 12 dah gerak pg Jalan TAR for shawl Hunting. Yang ni aku suka. Ye la lama dah kot aku tak cari tudung. Naik KTM from Midvalley ke Bank Negara. Lama siot tak naik komuter. Jakun je tengok ada pink coach. Excited pulak, lebih dari alang yang turun KL sekali sekala ni. Sekali sampai je Jalan Tar, rambang mata. Memang macam2 ada, yang tak pernah terfikir wujud and tak pernah jumpa kat blogshop pun ade. serius. ada murah ada mahal yang tak logik. Tapi overall, memang cantik2 la. Patutpun orang suka pergi jalan TAR. hais. sempat dapatkan selai tudung pakistan, inner 2-3 lai, alang pulak beli pashmina. Alang lagi banyak la shopping. Jarang2 turun KL.  Lepastu ke Midvalley balik untuk amik kereta. Masa kat Jalan Tar tu, punya la excited camwhore, check2 balik, semunya tak save.  isk.

Sebelum balik apartment, singgah The Mines dulu, cari barang yang patut and lunch. Pukui 4 baru lunch. Keterujaan sebab cari tudung terus lupa nak lunch. Jadi kami pun lunch di...

Sushi King!

Macam2 amik. rindu gila nak makan sushi. Kaklang buat lawak bodoh. Dia cicah wasabi banyak2. Aku cakap jangan cicah banyak, wasabi ni pedas. Pedas dia bukan macam pedas cili. dia dengan konfidenya, cakap "tape, alang memang suka pedas pun. Alang selalu je makan sushi kat Perak." sekali amik ko, mahu perit hidung tahan wasabi. Hahaha! kan dah cakap. Dia cakap lupa wasabi rasanya macam tu. karut betoi.

Kali ni make sure bila dah amik gambar, SAVE!. so ini lah hasil tak-malu-amik-gambar dalam sushi king.

first round punya hidangan


seken round

dah habis makan, jalan2 dalam the mines, tapi tak sempat nak tengok wayang. balik tu bergegas bersiap sebab syuk dan ijat ajak jumpa. biasa la kalau dah jumpa memang takleh berhenti bersembang. kalau tak balik terengganu, rasa memang sampai malam pun boleh lepak2 lagi. 

so now dah ada kat terengganu. home sweet home. and today.. hari lahir Abah

abah kamil umi


Selamat Hari Lahir yang ke 51 tahun, Abah. 
Kakak sayang abah.
<3




Oh.. nak promote sama Personal English Lesson by Sue Anna Joe. Dah pergi satu kelas dia di Itudio Studio dan sangaaaaaaaat fun. Seriously. mula2 sampai malu-malu kucing gak. tapi dah nak balik tu dah rasa selesa dengan Kak Anna. Nak nak masa bersembang kat Pizza Hut. Can't wait for the next session. So sape2 yang ada masalah berkomunikasi dalam bahasa inggeris, class ni memang bagus. Open discussion dan boleh sembang santai. tapi kena dalam bahasa Inggeris lepastu Kak Anna akan betulkan. Lepas ni mungkin ada task. jangan takut, tak macam kelas english biasa. Kalau sapa2 berminat boleh kontek Kak anna. cuma tekan kat link atas itu.Recommended! By the way, HI SITUKANGHAMBAR, new friend from PEL class. =)

Wednesday, January 26, 2011

quote of the day #3

"The pressure is high, but in the long run, we will win"


-Finite Element Lecturer
------------------------------------------------------
Yes believe in yourself and you can do it.

*Yeah, i found my second favorite lecturer after my Mechanic of Materials lecturer.

Saturday, January 22, 2011

How To : Fold a tshirt neatly.

Ever wonder how the fabric softener or detergent commercials manage to stack the clothes neatly? Here i want to share the tips on how to fold the t-shirt nicely. It is very easy.

click to enlarge


Just 6 simple steps

1. All u need are the clothes and a A4 size paper. In this case, i used my A4-sized note.
2. Put the tshirt upside down on the A4 sized paper.
3. Fold the right and left side of the t-shirt as usual, but the trick is, use the width of the A4 sized paper as the guide.
4. Fold the sleeves as usual. If the sleeves are longer than the shirt, fold them inside. (see picture)
5. Lastly, fold into two.
6. Tadaaaa!

The end result :

terus jadi rajin lipat kain pasni.

Good luck. =)

Saturday, January 15, 2011

Adriani Adnan & Fatin Suhana

wow. blogger famous dua-dua ni. i bet lot of people already wrote about both of them. Two beautiful hijabis that caught my attention on my first sight.

Sebenarnya ramai lagi fashionista bertudung yang lawa dan sangat cool contohnya fatin liyana, lady fira, shea rasol. Tapi dua orang ni saya suka sebab diaorang bagi inspirasi untuk berfesyen even pakai tudung bawal. Bukan benci fashionista ber-shawl, tapi.. muka saya ni tersangat-sangat la tak sesuai bila pakai shawl. nampak bujur pelik je. so bila sy suka tgk dieorang pakai, terfikir, alamak! kena pakai shawl baru nampak kemas, kalau pakai tudung bawal mesti tak kena. terus sedih. terus takda idea. terus jeles dengan orang yang pakai shawl nampak kemas dan cantik.

So the merit goes to this two girl.

Adriani Adnan.

This cute Adriani ni dah lama saya follow blog dia. masa tu blog lama dia; Confessions of a Shoppaholic. First picture of her yang caught my eye was this

 nice yellow toga dress

that time i was like, how come she managed  to put toga dress together with hijab and still looks very lovely and modest? *jeles. 

after that, this picture came out.


aduh, masa tu drolling tengok. alahai comeynya awak ni cik adriani dan sangat style.
ok cukup.cukup. so after that, tak pernah miss her blog update walaupun pernah komen skali je. and one more, dia sangat la tak sombong ok. dia penah comment kat my wall and also reply my twitter. walaupun sekarang dah jarang nampak dia pakai tudung bawal camni, tapi still adore with her style. how i wish to sit together with her and tanya banyak2 mana dia dapat inspirasi macam ni. huhu.

next


yang ni pun tersangat-sangat la famous. Cantik dan humble. simple je style dia tapi nampak presentable. pernah tengok dia in real life kat ikea. dia lalu sebelah, tapi tak berani nk tego. cantik sangat, rasa kerdil je diri ini. balik tu terus fb msg  dia and she added my facebook. 


* i know u will agree with me. =)

So this post is dedicated to both of these lovely girls. They inspire me a lot. To be beautiful, smart, confident and humble. Thanks Adriani and Fatin. =)

all the pictures are from their blog and facebook. 


*kalau tak suka sy amik gambar ni,  do tell me ok. sorry. =)


p/s : fashion is not about wearing all those designer pieces, but to put on something right at the right time,place and in the right environment with the right attitude and confident. ;) - me.



Wednesday, January 12, 2011

"kau jadi la fatima 6 tahun lepas balik" - faiz

*lagi entri emo dengan diri sendiri.

In 3 months time (insyaallah) i'll graduate as mechanical engineer. Now, my concern is finding the job. Update resume, apply situ sini. There's one company that i dream to work in their R& D department. Aku bagitahu faiz and he said, GOOD, go for it.

The problem is.........

Aku sangat-sangat la rendah diri sekarang.

Remeber the last post about 'Tuhan dah susun elok dah'? How i ruined my self for 2-3 years. The consequence is destructive. Walaupun aku managed to bangun balik few semester after that, tapi not enough untuk cover up apa yang aku abaikan; MY STUDY... which lead to my result.

my current result is not strong enough for me to apply and secure that job. So in order for me to apply that position, i have to work really hard this sem, like never before, and this one is a problem for me. After 6 years, how i am suppose to get the momentum?

so faiz cakap :
"Ko boleh punya, ko jadi la fatima 6 tahun lepas balik"

ok, seriously, do u wanna see who is 2005-fatima?

This is
walaupun selekeh dan ber-braces. but i'm proud to be that girl.


the seriously skema, nerd, selekeh, pakai braces, annoying-mesti-nak-join all school activities, tido dalam kelas, sanggup guna lampu luar dorm untuk study sebab lepas pukul 11 kena light off, mesti wat latihan walaupun 2-3 soalan, notes kalerful, ada buku rujukan tambahan for every subject. tak cakap dengan laki dalam kelas padahal bising kat asrama, bajet 'tan' padahal sunburn sebab kena turun training basketball dari pukul 3 sampai pukul 6.30 petang dan kadang-kadang pakai glasses.

unnecessary description included. abaikan.

so that was 2005-fatima.

after all that destructive years, macam mana nak jadi macam tu balik? tell me?

so i decided, to erm.. not to be 2005 but to be 2011 fatima with little bit modification, the hardworking & determined type. *hopefully.



cheers 2011.

sapa-sapa yang baca ni, doakan saya supaya dapat my dream job tu. if i get that job, i would be the happiest person and the most important thing is, it will be the best gift for my parent. Kalau dapat yang lagi better, Alhamdulillah. =)

Amin.


 p/s : rindu gila budak2 dalam gambar ni. 4BB Bentara Yusof; 2005.

Saturday, January 8, 2011

twitter for dummies

this is actually tutorial requested from my beloved gpm friend; Azrie.
 Faiz, u can also take note on this, oh 'si-tua-takda-twitter' hehehe.

actually u don't need this tutorial because to sign up twitter is a lot easier than facebook. but, i'm being rajin for u.

ok. here we go.

first. open the home page http://twitter.com
then click the orange sign up button.

follow all these steps




 here is the dahsboard or the time line. type ur twit in the box and u are now on twitter.
this is your (in this case, mine) profile.

you can edit your profile background and theme.
If you want to get updates from other people in your time line, simply click 'follow' button on their profile. like this :


walla! thats all.

happy tweeting.
 if you want, follow me at http://twitter.com/fatimaazzahra or click on the twitter status at the sidebar.

p/s: azrie, nanti ajak zubir skali ber-twitter. apa guna bb torch tanpa twitter. hehe

Saturday, January 1, 2011

Tuty & Ayai special day

its 01.01.11. A nice day is it?
Its my ghay friend special day. Rasyida Omar and lover of her life, Azraai Baharin.

Congratulation on your engagement dear. Excited lompat-lompat.
Sorry sebab tak dapat be with u on your special day. But for sure, i will attend your wedding. Pinky promise.

 congratulation to both of u.see, muka dieorang ada iras kan? panjang jodoh. Insyaallah.


Rasa macam baru 2-3 hari lepas we pillow talk together and u told me that u are seeing this one guy u met at football match. =')

Ayai, jaga tuty elok2 ye. jangan bagi tuty sedih. Semoga korang ke jinjang pelamin dan sampai bila-bila.. Amin. =D

My closest friend yang ke-2 engage after faiz. seronoknya.

Eh, jap. nk selit gak gambar faiz ngan ezatul.
Tahniah faiz dan ezatul. 18 December 2010.

ezatul, apasal lawa sangat ni. jeles. hehe =)
sori, terover happy. hehe.

* love in the air.