Welcome

Assalamualaikum & Bismillahirahmanirrahim

Saturday, May 21, 2011

Resepi : Luxurious Home Made Hot Chocolate

Good evening!

ha ni chep timah nak share satu lagi resepi bagi2 awok2 yang duk kat rumah. kali ni untuk minum petang. bukan kuih jemput2 or goreng pisang, tapi minuman. Dah baca tajuk? haaa... HOT CHOCOLATE!

hot chocolate topped with whipped cream


nampak sedap tak? 

yes indeed.
albeit the garnishing part.huhu. sebenarnya hari tu teringin nak minum hot chocolate. tapi yang cadbury sachet tu dah habis pulak kat rumah, so godek2 barang dalam peti dan kabinet, jumpa few bahan yang boleh buat hot chocolate. yey. so main campak2 apa yang ada dan sedikit bantuan google, maka jadilah ini. rasanya, pergh. sedaaaaaap. amik kau masuk bakul again... abaikan.

BAHAN BAHAN


1 1/2 teaspoon Cocoa Powder (aku guna VanHouten punya)
1 teaspoon of brown sugar
Small piece of  unsweetened cooking chocolate.
1 cup of unsweetened milk. 

Campur milk n gula perang atas dapur, kacau but jangan sampai mengelegak, panas yang cukup2 untuk buat gula tu larut dalam susu.

At the same time, cairkan coklat masakan guna teknik double boiling.

Masukkan susu dalam cawan, masukkan coklat powder n coklat yang dah cair tadi and kacau. haa dah siap bukan?

*kalau guna coklat masakan yang manis, or cocoa powder or susu yang manis, tak yah letak gula perang tu, nanti jadi manis sangat. just panaskan susu sampai just nice untuk minum.

kalau nak buat topping whipped cream,

40ml heavy cream/ whipping cream
1 teaspoon of icing sugar
1/2 teaspoon of vanilla essence

masukkan dalam satu bekas, and beat guna hand mixer until fluffy. Put into the glass n use cocoa powder as garnish.



nak buat memang leceh sikit, but it has opulent taste of chocolate.  

 worth to try =)



*abaikan gaya gedik chep timah. Kthnxbye.

Sunday, May 15, 2011

Pomplamoose - I don't wanna miss a thing (Cover)

video of the day



one word. OHSEM!

don't compare it with the original version. the awesomeness they had is for re arranging the music, the hbeautiful voice of Nataly Dawn and great combination with Jack Conte. Lagu2 lain pun boleh tahan best.

do visit their music channel in you tube > PomplamooseMusic

*Nataly is cute and her voice macam Zee Avi skit, macam yuna skit.

Saturday, May 14, 2011

Murni

Setelah seharian tak leh bukak blog, akhirnya....

jadi aku nk merapu sempena blogger dah ok balik ni. boleh? =P

Cerita bilik ku sem lepas. wtf.

Before this aku duk kat Ilmu. ok apetu ilmu or murni ni? nama apartment kat kolej aku. dulu aku selalu dengar senior cakap, kalau duk kat murni memang tamau balik ilmu wa cakap lu. kalau ilmu ada dua jenis, satu: apartment ada 2 bilik for 4 orang kira satu bilik kena share dua orang, satu lagi, ada 4 bilik, boleh duk sebilik sorang, but murni, only rumah yang sebilik sorang je. aku lebih suka ilmu sebab environmentnya, dan parking space yang banyak, so takyah berebut nk apply sticker kereta. huhu. tapi last sem, kena duk kat murni.

first experience, Parking Penuh! haih. kadang2 kena parking luar makgad. nasib baik sempat apply sticker kereta. untuk parking dalam kawasan apartment sangat limited edition and based on first come first serve basis. tapi final year final sem student di berikan pengecualian.


rumah aku tingkat 9, apartment ni sebelah je dengan highway ke putrajaya, actually, dari bilik aku boleh nampak JW marriot dan hospital serdang. dan disebabkan rumah ini tinggi, maka, bila malam je sejuk. siang pun tak panas sangat. cuma taleh tahan bila ribut la, sebab bunyi guruh macam sebelah telinga je. tsk.

tapi overall. SANGAT SUKA! tak menyesal langsung duk murni. bilik besar compare to ilmu. ruang tamu n dapur pun besar. dan pemandangan pun cantik.


hospital serdang. kadang2 pagi2 buta boleh dengar siren ambulan.

so meh kita tengok bilik saya ini...

katil n lampu tidur. act aku tidur tak tutup lampu. aku just malapkan je table lamp tu. 

tempat favourite, online dan segala di sini. tapi study kat ruang tamu sebab ada meja study kat hall
sebelah cermin tu pulak ada wardrobe besar.

koleksi handbag, board n weight scale. 


ha.. begitulah bilik aku sahaja. gambar hall, tempat study n dapur terlupa nak amik. ada balkoni untuk jemur kain and 2 bilik air. furniture? semua provided, dari katil, almari baju, meja study, meja tepi katil meja makan kerusi ruang tamu almari kasut etc. just bawak brg2 personal je.
tapiiiii.... harganya, per person. RM280 sebulan, so darab 4 orang.. u do the calculation. tu harga excluding electric bill. electric bayar asing pulak sbb guna prepaid meter. nasib baik internet n air free. tapi abah bayar semua. terima kasih abah. hmm...dengar kata, this semester dah jadi RM380. betul atau tak, wallahuallam. walaupun aku dah habis belajar, kesian pulak kat junior.

Sebenarnya.... rindu kat bilik ni. gegeh aku decorate sampai mia cakap bilik aku macam taman.. nicky pun cakap aku semangat. haha. tapi bilik ni sangat selesa. just nice untuk aku duk sorang2. suka. 

Murni 1 09 05 - 2


Bye bye Murni. huuuu

*aku tak cabut sticker2 bunga2 tu, sape2 yang dapat bilik tu lepas ni, untung la. (kot) 

Wednesday, May 11, 2011

Cinta Melody



satu-satunya sinetron yang aku layan sementara menunggu tawaran kerja. boleh tahan cerita ni. terfollow secara tak sengaja masa episod pertama. tak terlalu typical macam sinetron lain sebab watak melody ni watak perempuan yang bijak dan setahu aku ada sampai 36 episod je. tapi biasa la, cerita pasal ada orang dengki. gaduh2 ala cerita full house dengan Elang. Meh baca sinopsis yang aku cilok direct dari wikipedia


Melody adalah gadis yang cantik dan cerdas. Dia bekerja sebagai supervisor di sebuah perusahaan mie instant/makanan ringan. Melody tinggal bersama nenek (Fatima), ibu (Nissa), tante (Hanny), dan dua sepupu (Agung dan Jelita). Hanny dan Nissa adalah dua menantu Fatima yang tinggal bersama, setelah anak-anak Fatima (Fajri dan Fajar) meninggal secara bersamaan karena kecelakaan. Saat kecelakaan itu, hanya mayat Fajri yang ditemukan sementara mayat Fajar tidak. Hal ini menyebabkan Nissa berkeras kalau suaminya masih hidup. Nissa selalu marah kalau Fatima ingin membuatkan makam untuk Fajar. Nissa marah dengan dalih bahwa tidak masuk akal membuat makam tanpa ada jasad. Sementara itu Hanny sangat membenci Nissa karena ia merasa bahwa suaminya meninggal karena kelalaian Fajar membawa mobil. Hanny menganggap Nissa adalah janda pembunuh.
Suatu hari, Melody bertemu dengan Elang dan tidak sengaja menabraknya. Terjadilah pertengkaran di antara mereka. Elang sebenarnya anak pemilik perusahaan tempat Melody bekerja. Elang dididik orang tuanya (Anggika dan Bharata) untuk bisa mengatur perusahaan mereka, tetapi harus dari level bawah dulu. Dan Bharata menempatkan Elang sebagai asisten Melody. Betapa terkejutnya mereka berdua ketika menyadari mereka harus bekerja bersama. Pertengkaran dan perdebatan pun akhirnya selalu mewarnai pekerjaan mereka.
Saat tak sengaja bertemu dengan Bharata, Melody terpana karena wajah Bharata mirip sekali dengan Fajar, ayahnya, tapi Melody berusaha menepis semua itu. Padahal Bharata sebenarnya adalah Fajar, yang mengalami amnesia setelah ditolong Anggika dari kecelakaan bertahun-tahun yang lalu. Rahasia yang disimpan ini terusik saat tiba-tiba Bharata mempersoalkan tentang masa lalunya. Anggika cemas, apalagi saat dia selidiki, semua ucapan Bharata keluar setelah dia kenal dengan Melody. Anggika mencari tahu tentang Melody dan keluarganya. Anggika syok karena Melody adalah anak suaminya. Ia berusaha keras menjauhkan Bharata dari Melody. Bahkan saat Elang makin dekat dengan Melody, Anggika makin keras dan menjodohkan Elang dengan Ajeng. Ajeng yang memang mencintai Elang dan membenci Melody senang atas keputusan Anggika, tapi tidak dengan Elang.
Ancaman demi ancaman keluar dari Anggika agar Elang menjauhi Melody karena kalau tidak, Melody akan sengsara. Elang khawatir sehingga dia pun perlahan menjauhi Melody tapi tidak juga mendekati Ajeng. Elang malah tidak sengaja bertemu dengan Jelita, sepupu Melody. Jelita sendiri jadi menyukai Elang dan ia sering mencari kesempatan untuk jalan berdua.
Bagaimana kisah selanjutnya? Akankah cinta Melody pada Elang akan berakhir bahagia? Akankah Melody tahu kalau Bharata adalah ayah kandungnya? Saksikan semuanya dalam Cinta Melody di Indosiar!

menarik jugak tu. aku sebenarnya baru je habis tengok episod hari ni, pastu terus google. duk rumah ni, layan cerita macam2. tapi melody tu boleh tahan comel juga, umur baru 19. tapi muka matang and part dia gaduh2 dengan elang tu pun agak sweet. keh keh keh.

so kalau sapa yang ada astro tu boleh la tengok cerita ni di Astro Ria (104) jam 6.30pm.

Saturday, May 7, 2011

Lunch with mechie buddies.

An update on my last lunch with Mechanical friends at Chili's. Actually, we were planning on having our lunch at Cyberview Lounge but last minute we cancelled it and change to Chili's instead.

waiting for me after zuhur prayer.

Anyway, we met each other at Midvalley, hafeez, syed and me did a short window shopping at the gardens. Hafeez was planning on buying a few working attire before leaving to Abu Dhabi. So we went to few boutique at the gardens, met faiz at Midvalley then another course mates in front of Chili's.


We ordered our lunch and had chit chat with each other. mostly about future planning, job seeking and our memories in college. The appetizer of the day was Tostada Chips and it was bottomless.

And one by one our foods and drinks were served.

Mine were
Chicken Breast Mushroom and Pina Chilada; a vanila ice cream blended with coconut and banana cream and pineapple juice.

mine mine. 

the food was great but the drink, might be too exotic to my taste bud. so next time is NO for pina chilada.

their foods

To our surprise, there was a 1 inch little rod in Joshua's burger and we told the manager about this. He already bite it but then opened back his mouth and realized this thing...


thanks to Chilis manager, she cancelled the bill for Joshua's and as complimentary and apology, they served us this for free......


brownies and molten choc cake

Picture time....Aaron went back early as he had something to do, but i managed to snap a few picture of him and others. Nabil, Madhav and Ronald came a bit late but managed to catch up with us.


Ivor, Joshua, Aaron and Hafeez

the buddies, Faiz, me, Syed, Ronald, Madhav, Ivor, Joshua, Hafeez, Sup and Nabil


taken from Instax picture. 

we sat and chit chat for hours and planning to go for movie after that, unfortunately, I need to check out my apartment by 6 pm so we cancelled the movie session. Bummer! sorry u guys.