Welcome

Assalamualaikum & Bismillahirahmanirrahim

Sunday, February 19, 2012

Retail Therapy

Too much stress I guess. Decided to do retail therapy to ease my stress. I feel good. But for sure not good to my bank and pocket. *I just don't care*

Saturday, February 11, 2012

Makanan Halal

Makanan Halal Prasyarat Doa Makbul

Tadi tengah cari-cari tempat makan best kat Malaysia, terjumpa artikel ni. Menarik sebab ia melibatkan makanan yang kita makan seharian. Alhamdulillah, Malaysia mempunyai banyak pilihan halal, malah, counterpart Muslim dari Thailand pun suka negara kita sebab banyak tempat untuk makan. Kita diajar dari zaman persekolahan lagi untuk tidak menyentuh makanan/minuman haram yang  paling popularnya adalah apa2 makanan daripada khinzir dan arak. Tapi selama ini adakah kita perasan bahawa ayam yang tidak disembelih mengikut syarak adalah haram, sayur yang digoreng munggunakan minyak bab* adalah haram dan juga haiwan daripada dua alam (katak, kurakura) juga adalah haram? Itu tak termasuk perkara syubhah.
Firman Allah bermaksud: “Maka makanlah haiwan (yang halal) yang disebut nama Allah ketika menyembelihnya, jika kamu beriman kepada ayat-ayatnya” (Surah al-An’aam, ayat 118).
Takrifan halal yang saya amik dari laman web Jakim adalah seperti dibawah;

  • bukanlah terdiri daripada atau mengandungi apa-apa bahagian atau benda dari binatang yang orang Islam dilarang oleh   Hukum Syarak memakannya atau yang tidak disembelih mengikut Hukum Syarak;
  • tidaklah mengandungi apa-apa benda yang dihukum sebagai najis mengikut Hukum Syarak;
  • tidak disedia, diproses atau dikilang dengan menggunakan apa-apa alat yang tidak bebas dari benda-benda najis mengikut   Hukum Syarak; dan
  • tidaklah dalam masa menyedia, memproses atau menyimpannya itu bersentuhan atau berdekatan dengan apa-apa makanan yang   tidak memenuhi kehendak-kehendak perenggan (a), (b) atau (c) atau apa-apa benda yang dihukum sebagai najis mengikut Hukum  Syarak.
Secara amnya, makanan yang halal bergantung kepada
  1. Bahan yakni tidak terkandung bahan2 yang haram cthnya daging khinzir atau digoreng menggunakan minyak daging khinzir.
  2. Cara sembelihan daging itu sendiri : disembelih oleh ahli kitab dengan menyebut nama Allah SWT 
  3. Bukan bercampur najis atau bangkai
  4. Barang yang digunakan juga bersih dan bebas dari benda2 najis
  5. Sumber untuk membeli makanan tersebut adalah dari yang halal (cth: bukan duit judi/curi)
Saya tertarik dengan cara sembelihan daging kerana dulu pengalaman saya di Bangkok dan menghadiri majlis kahwin dari kaum bukan beragama Islam. 

Secara pendeknya, ketika disana, saya telah makan KFC di sana yang disangka Halal (mengikut technician Muslim Thai kat sana) tapi sebenarnya dah ditarik logo halal sebab ayam tak halal. Juga di bawa ke kedai makan dan makan ayam yang sebenarnya di ragui ke Halal-an nya (sebab sana ramai Buddhist n macam mana dieorang sembelih dengan menyebut nama Allah).

 Itu adalah kejahilan saya ketika itu. Subhanallah. :(

Tapi untuk majlis kahwin kawan saya yang bukan Muslim tu, memandangkan dia buat kat Malaysia and banyak sumber ayam/daging yang halal, mengikut kata ayah saya, kalau kita yakin halal, boleh dimakan, tapi kalau ragu2 jangan sentuh terus sebab dah jatuh hukum syubhah. Sebab perasaan ragu2 tu Allah titipkan supaya kita jauhi benda yang haram. N seingat aku, aku tak ragu2. Haha.

Dan saya tanya jugak kalau makanan laut yang dibakar atau di masak oleh orang bukan Muslim tapi tidak dimasukkan/dicampur dgn bahan yang haram (minyak bab*) boleh ke? Jawapanya harus. Fuhh. nasib baik..

And kat walaupun kita duduk di negara Malaysia and banyak tempat makan yang halal, apa kata lepas ni kita jadikan practice untuk tengok logo halal yang betul seperti ini;


Hanya logo ni je yang dibenarkan di Malaysia. So kalau jumpa barang yang ada logo halal selain dari ini, lepas ni, elakkan la beli ye. :)


Ingatlah, makanan yang haram menggelapkan hati dan menyebabkan doa kita tidak diterima. Jangan salahkan Allah SWT jika doa kita tak dimakbul, perbaiki diri dan jauhilan makanan/minuman yang haram. Ingat juga, hati yang gelap, jauh dari rahmatNya. Daging yang tumbuh dari makanan haram juga disambar oleh api neraka. Nauzubillah.

Isyaallah, lepas ni kita sama2 belajar untuk lebih berwaspada dengan makanan haram/syubhah. Semoga kita menjadi muslim yang lebih baik. Wallahualam.

Monday, February 6, 2012

True story : Touched.

I don't have any comment. And i copied all the article. Because it worth to be shared in its original words. *almost cried :')





Her name is Katie Kirkpatrick, 21 yrs old. Next to her is her fiancé, Nick, 23. (Pic1)

This picture was taken prior to their wedding January 11th, 2005.
Katie has terminal cancer and spends hours in chemotherapy.
Here Nick awaits while she finishes one of the sessions...(Pic2)

Even in pain and dealing with her organs shutting down, with the help of morphine,
Katie took care of every single part of the wedding planning.
Her dress had to be adjusted several times due to Katie 's constant weight loss. (Pic3)

An expected guest was her oxygen tank. Katie had to use it during the ceremony and reception.
The other couple in this picture is Nick's parents, very emotional with the wedding and to see their
son marrying the girl he fell in love when he was an adolescent. (Pic4)

Katie , in a wheel chair listening to her husband and friends singing to her. (Pic5)

In the middle of the party, Katie had to rest for a bit and catch her breath.
The pain does not allow her to stand for long period of time. (Pic6)

Katie died 5 days after her wedding. To see a fragile woman dress as bride with a beautiful smile
makes you think... happiness is always there within reach, no matter how long it lasts.....
lets enjoy life and don't live a complicated life. Life is too short.
Work as if it was your first day.
Forgive as soon as possible.
Love without boundaries...
Laugh without control
and never stop smiling.
Please pray for those suffering from cancer.
We all have close to our heart.
Keep this going.

Prayers are always answered.

Life is too short to argue and desperate. .


via- Vimal Nair (fb)