Welcome

Assalamualaikum & Bismillahirahmanirrahim

Saturday, April 6, 2013

Second Update : My Wedding Attire

Assalamualaikum..

Bersambung lagi dari entri lepas.

After the engagement, benda pertama kami start adalah dress and wedding attire. Torn off between nak sewa, sewa but custommade, or cari designer to make our own baju. Kata sepakat, we made our own baju sebab since ini adalah our once in a lifetime big day, we want to keep the baju as the memoir of our wedding. Nanti boleh bagi anak pakai masa wedding dieorang. Hahah berangan.

The listing of the designer started. Aku list down satu-satu designer and end of the day lepas crossed few names, we ended up with Man Kajang and Dwen Raha. Masa tu dah memang nekad gila dah nak Dwen Raha after tgk collection2 dia kat FB. Satu malam, aku beranikan diri PM kat fb.. skali dia cakap dah penuh until August 2013. My god, masa tu baru bulan November kot.. So memang frust jugak la.. sbb kalau Man Kajang of course la tip top baju dia but since kami boleh cari designer yang better priced why not kurangkan spending on the attire kan?

Then esoknya aku g ofis cerita la kat Isma, my officemate. Ingat petang nak contact Man Kajang. Pastu dia cakap dia ada member designer. After dia tanya, her friend cakap memang nak tempah dengan designer patut tempah at least 6 months before the date. Kalau 6 months before, masa tu aku belum jumpa encik tunang. tsk3.Tapi Alhamdulillah, macam aku cakap, Allah SWT permudahkan urusan kami, the designer, Mrs. Imran masa tu baru lepas deliver her baby, so dia quite free at that time and willing to design and make my dress.

She is the owner of Nilam Boutique and her exclusive line for custom made wedding dress  is under her name : Lady Imran Kuala Lumpur. The price is quite ok for us, a bit high from Dwen Raha, but obviously murah than Man Kajang. yey! To my surprise, Man Kajang was her wedding dress designer.


Nilam Boutique


I gave her the color and the concept i want. It was lilac / lavender and i want it to be more less like Irma Hasmie's engagement dress. The veil that is attached on the shoulder, covering my chest and then going up on my head and falling freely at the back. Not too glamorous and i don't want it to have 'ekor' coz i might walking to meet the guest, n i dont want sebelah tangan pegang ekor kain and sebelah lagi salam dengan tetamu. -.-! Oh.. mula2 nak dress kain kembang, but not practical as the wedding will be held kat rumah, not hotel. Duh! Other than that, it's up to her creativity and she come out with the idea of dress with crochet. It was cool for me as lately ni banyak gila baju pengantin yang penuh beading or 3D flowers that the pengapit punya detailing lagi over dari pengantin. And lace is no-no for me sbb dah terlalu biasa. So.. yeah! it was a great idea for me.  :)

She send me her design,


The design was great, so i told her to proceed, and after few fitting session, this is my wedding dress;

Unfortunately, aku takde gambar penuh yang nampak semuanya except gambar yang taken using my camera phone by my brother. most of it gambar depan je dan x nampak crochet kat atas kepala. Nanti aku akan usahakan untuk ambil gambar kat mannequin n update later or if dapat gambar from OP.

UPDATE: The dress pic. (Courtesy from Nilam Boutique KL)






Additonal, gray slanting inner is from Ayunar.

Selain wedding dress, we also made my husband attire and also my custom made shoe with Lady Imran; Tadaaa...


you can see the sole with the lady imran label. Kat tapak ada Rhinestone as a mark.




Untuk my husband attire, i'll story later in the next post memandangkan post ni saja dah berjela. haha.


Till then, bye!


Wallahualam.











Tuesday, April 2, 2013

Entering new phase of life : Behind the scene

Alhamdulillah

Everything went well. Walaupun kelam kabut sedikit here and there, maklumlah anak first but yeah.. i am glad that it went well. :)

Seriously need to update pasal wedding preparation since ramai yang personally email, sms, dan segala jenis bentuk komunikasi bertanyakan pasal vendor untuk dresses, pelamin, photog n even makeup. so senangnya, next time aku bagi je link blog ni yeh? last week baru je bagi sefolder gambar kat member yang tanya pasal wedding aku untuk preparation kahwin kakak dia. siap aku describe satu2. huhu..

It is the joy of sharing the best moment of my life. The preparation and the event itself. I had fun organizing it with my fiancee. He was very supportive and helpful, even he himself did his task very well. Also, not to mention the coffee shops, wedding magazines we bought and bawak ke hulu kehilir on our meet ups.

inspiration. really helpful

And I still remember Dome Alamanda was our first wedding preparation meet up. Ngeee...

Booking our honeymoon flight at McD Equine

budgeting, Glad that he is a pro on this. Old Town White Coffee Kelana Jaya.

Brainstorming wedding theme, Theobroma The Curve.

 
Alhamdulillah, money wise, Allah permudahkan untuk kami. Ye lah, kami kenal tak lama mana, decided untuk nikah, so ada 3 months sahaja untuk buat all the preparation. Tak boleh nak survey sangat. Mana yang berkenan, book pastu terus proceed. Memang terasa bersyukur sangat sebab tak payah pening dah bab duit. But tenaga kerja, memang cabaran besar sebab yang tinggal hanya umi dan abah. Abah pulak outstation seminggu sebelum wedding n the venue.. rumah kami yang separa siap itu, terbengkalai seketika sebab abah takde. cabaran gila bila malam sebelum nikah baru nak pasang kipas dan lampu sementara dalam bilik pengantin. Nak cari orang upah pun tak sempat.

syed helping abah doing my room.

Tapi Allah SWT tu paling berkuasa, kawan2 datang right on time, mereka la segala yang tolong itu ini, dah Alhamdulillah, krew pelamin nikah bertungkus lumus bersama kami sekeluarga mendekorate rumah yang setengah siap itu. Sampai kul 4 pagi.

Panjang betul nak cerita satu2.. kenapa rumah yang separa siap tu yang jadi venue, tunggu cerita next time. Husband dah geleng kepala sbb dah lewat. just a short updates from me.

Ya Allah.. Alhamdulillah, Kau telah permudahkan urusan kami. :))


P/S: kalau ada yang seriously nak tahu pasal preparation kawin n how to manage it, boleh personally email : zahra910[at]yahoo[dot]com  or private msg kat fb. Seriously, best gila share pasal preparation kahwin and kalau boleh nak semua orang rasa enjoy prepare kahwin. *tetiba rasa bercita2 nak jadi wedding planner.