Welcome

Assalamualaikum & Bismillahirahmanirrahim

Sunday, August 16, 2009

brace-face

For almost 5 years aku pakai braces. it's never annoy me when people called me 'gigi besi','belalang' or what so ever. Keputusan yang aku amik untuk pakai braces adalah kebetulan. Kebetulan yang datang ketika ada pemeriksaan gigi kat sekolah, 2003. A simple question, changed my life. eceh!
masa mula-mula pakai, classmates semua nak ejek.. macam macam cara. I never take them seriously. Alah, bukan mati pun kena ejek. Lepastu mereka diam.

Lepas 5 tahun, macam-macam benda yang aku jumpa.. especially budak kecik
ada yang takut, lari pastu tarik mak dia sambil tujuk kat gigi aku, gelak
dan ada yang cuba masukkan tangan dalam mulut aku semata-mata nak sentuh braces tu.

yang budak tak kecik pun ada.. suruh bukak tin susu guna gigi aku la, ada orang tak dikenali datang kat aku masa dalam kedai tanya pasal braces, kena kutuk kena perli, toksah cakap la.. tapi tak pernah nak ambik hati. they don't know.. so kenapa nak marah?

Lepas 5 tahun jugak, atuk nenek, uncle auntie, cousin and ex-schoolmate start tanya aku bila aku nak bukak 'gigi besi'..
dan aku jawab
"aku tak nak bukak, dah terbiasa dah."
padahalnya aku pun tak tahu bila boleh bukak. hmm..

kenapa 5 tahun tak bukak-bukak lagi?
common question

sebab..
First doctor, kat hospital KT, aku berenti kerja dengan government, nak bukak klinik sendiri.

Second doctor aku, kat hospital Pasir Putih. Masa tu aku sekolah kat Dungun dan imagine nak pergi hospial dari Dungun ke Pasir Putih amik masa 3-4 jam. Pastu kena patah balik pergi sekolah. Ada 2-3 appointment yang aku missed, dan ada juga yang aku 3-4 jam ke Pasir Putih, tp doktor sibuk ngan seminar, meeting and etc. Then delay 1 and a half year sbb doktor tu sakit.

Bila aku dah start datang ke sini, aku nak mintak kes aku di transferkan ke hospital Kajang, tapi doktor tu tak nak. Banyak kali jugak la mintak nak tukar, banyak jugak la alasan dieorang; doktor takde lah, doktor pasir putih penat-penat buat takkan nak doktor kajang dapat nama bila kes aku selesai, tak jumpa sample gigi aku la. Sampai suatu hari umi dengan tegas cakap kat doktor, nk jugak aku ditukarkan.

Sekarang, doktor yang ketiga. Dan sampai bila aku akan pakai braces ni, dia yang akan tentukan. So, please jangan tanya aku lagi. Kalau aku tahu, aku bagi tahu.


Saja bercerita. Boring takda benda nak dipost, so aku tulis ini.
Tak nak tahu takpe. Blog aku. Pfft!
Hehehe

No comments: