Welcome

Assalamualaikum & Bismillahirahmanirrahim

Saturday, May 21, 2011

Resepi : Luxurious Home Made Hot Chocolate

Good evening!

ha ni chep timah nak share satu lagi resepi bagi2 awok2 yang duk kat rumah. kali ni untuk minum petang. bukan kuih jemput2 or goreng pisang, tapi minuman. Dah baca tajuk? haaa... HOT CHOCOLATE!

hot chocolate topped with whipped cream


nampak sedap tak? 

yes indeed.
albeit the garnishing part.huhu. sebenarnya hari tu teringin nak minum hot chocolate. tapi yang cadbury sachet tu dah habis pulak kat rumah, so godek2 barang dalam peti dan kabinet, jumpa few bahan yang boleh buat hot chocolate. yey. so main campak2 apa yang ada dan sedikit bantuan google, maka jadilah ini. rasanya, pergh. sedaaaaaap. amik kau masuk bakul again... abaikan.

BAHAN BAHAN


1 1/2 teaspoon Cocoa Powder (aku guna VanHouten punya)
1 teaspoon of brown sugar
Small piece of  unsweetened cooking chocolate.
1 cup of unsweetened milk. 

Campur milk n gula perang atas dapur, kacau but jangan sampai mengelegak, panas yang cukup2 untuk buat gula tu larut dalam susu.

At the same time, cairkan coklat masakan guna teknik double boiling.

Masukkan susu dalam cawan, masukkan coklat powder n coklat yang dah cair tadi and kacau. haa dah siap bukan?

*kalau guna coklat masakan yang manis, or cocoa powder or susu yang manis, tak yah letak gula perang tu, nanti jadi manis sangat. just panaskan susu sampai just nice untuk minum.

kalau nak buat topping whipped cream,

40ml heavy cream/ whipping cream
1 teaspoon of icing sugar
1/2 teaspoon of vanilla essence

masukkan dalam satu bekas, and beat guna hand mixer until fluffy. Put into the glass n use cocoa powder as garnish.



nak buat memang leceh sikit, but it has opulent taste of chocolate.  

 worth to try =)



*abaikan gaya gedik chep timah. Kthnxbye.

No comments: