Welcome

Assalamualaikum & Bismillahirahmanirrahim

Wednesday, June 8, 2011

Life is Fragile - Donald Trup

I'd been reading the Trump and Bill Zanker book, Think Big and Kick Ass and Donald said he realize that life is fragile after he lost his top executives in a helicopter crash in October 1989. I even watched he spoke the same line in Oprah Winfrey show last few days. i think the show was a replay from the previous season of Oprah's.

----------------------



Kita tak tahu hari kematian kita. It just soo fragile. Kadang2 kita tengok orang tu sudah nazak teruk, semua dah start baca yassin, end up one of org yang baca yasin tu meninggal, n yang nazak, sihat walafiat. I'd been through this situation twice. One was a year ago and another was a week ago.

A few days ago, my mom lose her cousins, with unidentified illness. Her body was suffered with unknown disease which cause her upper body to be very skinny, her limbs and tummy looked like a 9-months-pregnant woman, and her lower body become swollen and big. Like a 200kg woman. But, she still can walk and talk like a normal person and she didn't feel any pain. She died few days ago. Al Fatihah. At the same day we visited her house, my parents were visiting my mom's another cousins, who was in coma. He had an accident, had a brain damage and undergo few major operations. And now he's gaining his conscious and transferred to normal ward.

And a year ago, atuk di serang sakit jantung, masuk ICU for few weeks and after that balik rumah. Terbaring je. Masa tu semua tengah sedih. Atuk aku tak pernah sakit yang teruk2 macam tu. N since dia dah tua risau jugak bila kena macam tu. Bila kat rumah, nenek aku la yang duk sibuk jaga dia, jaga rumah, layan tetamu yang datang menziarahi dan lepas atuk aku start sihat, nenek aku diserang strok ketika tengah berjemaah dengan atuk dan meninggal few days after that. See, not even one of us pun yang sangka that nenek yang akan pergi dulu. It was a shock moment to our family.

Life is soo fragile. Kita tak tahu bila kita akan bertemunya.

Sempatkah kita bertaubat?
Sempatkah kita bayar 'hutang'-Nya?
Sempatkah kita berubah?
Banyak ke yang kita bawak bekalan?

Aku? Sesungguhnya, aku sendiri malu menjadi aku. Malu kalau sekarang ni aku dibawa bertemunya, kalau bekal tu digambarkan sebagai bekas tupperware, isi aku dalam tu sebesar habuk pun tak sampai. Subhanallah.

Aku tak mampu menjadi manusia istiqamah, tapi kalau kita tak mampu beristiqamah, bila kita berubah sekali, terlupa (tak istiqamah), bila ingat balik, kita kembali la balik. tapi ber azam. kalau mula2 tahan sejam je, next time try 2 jam, kalau tahan sehari je, next time cuba tahan dua hari. istiqamah ni berat, tapi kalau belajar berdikit2. InsyaAllah, lekat.

Aku? Sesungguhnya kalau di ikut mulut orang, di ikut cerita silam, tak layak berkata2 seperti ini. Tapi bukankah manusia berpesan sesama sendiri? Bila berpesan macam ni, kita pun sedang mengingatkan diri sendiri. Bukankah lebik baik?


dan ingat


Life is Fragile. Handle with Prayer.

No comments: