Welcome

Assalamualaikum & Bismillahirahmanirrahim

Saturday, January 30, 2016

Happy New Year!

Happy New Year.

Macam bercakap dengan dinding masa type previous posts. Lama jugak private blog.

Throwback 2015.

Kerja- kerja-kerja-kerja
10 projects as Project/Job Manager and 5 more assisting my colleague with his projects.

Fuhhh.. penat Tuhan je tahu.
Driving alone all over Malaysia sampai keluar term "Kereta ku, Rumah ku". Mileage pun dah cecah lebih 100k! Tak sampai tiga tahun pun lagi.

Tapi of course la enjoy sebab memang minat . Betul la kata mat salleh;


amik siap google lagi image ni. Kah!


Ada one time tu aku pernah siapakan site job kat PD pukul 2 pagi pastu direct drive ke Gerik sebab ada kick-off project meeting and back on the same day just to find out kena pergi Pulau Tioman on the next day. Gile kau! Gagahkan lah jugak drive sorang-sorang ke Mersing. Balik Tioman terus demam. En Somi siap gelak n gelar Power Puff Girl. Katang sangat katenya. pfft!

Sebenarnya ni normal untuk most engineer kat ofis aku, Masing-masing kira macam one man show la. Sorang pegang few projects, start from tendering, study technical specs, project execution sampai la hand over project kat client. Most of the time, ofis kosong sbb engineer semua on site. Tapi bila masing-masing dah habis job, penuh sampai takde tempat nk duduk. Haha.



Dalam bonet kereta wajib ada:
 PPE (personal protective equipment..normal for most engineering worker). 
Jumper kereta : incase je sebab pernah batery weak masa outstation. 
Tak termasuk file-file project kat sebelah tu,
 emergency duffle bag dan toiletries (pergi kerja tetiba kena outstation on the spot) 
Iron n extension kalau kena duduk lama kat site.
PRINTER! sebab nak kena print report.
Barang-barang ni la duk hangkut seluruh Malaysia time job


2015 pun suami banyak outstation. Aku rasa dia lagi katang. Juggling between #2kerja, study and part time jadi ejen insurans. Dah la kerja dia pun kena selalu outstation, tapi dia more on site visit and meeting. Tak macam aku kena main minyak, pakai safety boots sampai lunyai, pastu tapak kasut jatuh kat tepi jeti Tioman. Semua orang nampak tapak safety boots aku jatuh dalam laut. T.T Pastu aku buat2 tak perasan cepat-cepat masuk dalam feri.

Tapi dalam bizi kerja, sempat jugak la jalan-jalan dengan family ke Kundasang dan honeymoon kat Krabi. Teringin nak pergi jauh-jauh, tapi dua-dua cuti limited sebab terikat dengan outstation. Hopefully hujung tahun ni dapat la cuti panjang sikit.

Hujung tahun 2015 pulak, aku dapat cuti sakit sebulan. Sampai mid on Jan 2016 yang lepas. Apelagi, qada' rest la. Haha. Tapi rest dalam kesakitan. Nanti next time aku cerita what happened. Even aku pun tak sangka and aku tak bgtahu orang lain pun selain bos dan family aku. Bos terpaksa tahu sebab aku nk kena handover kerja and ada poject tengah on-going. Tapi kalau duduk kat rumah or ofis lama2 boleh brain freeze. Rindu nk drive and kerja site. Banyak experiences that money can't buy. :') 

Btw kaklang is expecting. Can't wait for our first anak saudara. The majlis was so simple sebab dia nikah masa dia study dulu. So ikutkan sahaja kehendak dia n adik ipar, walaupun my mom insist nk jemput ramai orang. Hahaha. Takpelah, yang penting nikah, bukan majlis kenduri tu.

Overall 2015 adalah KERJA!

Alhamdulillah kewangan and family semakin stabil. I couldn't ask more. :)


No comments: