Welcome

Assalamualaikum & Bismillahirahmanirrahim

Monday, April 18, 2011

KRK VII

Kursus Rekreasi Kenegaraan 7 by Wawasan & UNESCO
Date : 8 - 10 April 2011
Venue : Taman Negara Pahang

Before this dah pernah cerita pasal KRK VI oh tak pernah cerita rupanya. meh nak letak sket sebanyak gambar KRK VI 2009 kat Ulu tiram johor dulu sponsored by Biro Tatanegara


masih ber braces masa ni. dengan nenek advance.

our team

lepas dua tahun.... KRK VII come back. this time it was sponsored by UNESCO. Kalau nak cerita satu2 ikut kronologi memang berjela la entri ni. so aku highlight the activities je la.

#1 Rapid Water Shooting.

The best! sebab boleh main simbah2 air dengan bdak2 bot lain. Sebab terlalu seronok, dengan bot2 geng2 (?) guru besar dari Kedah pun kiterorang simbah. Tehehe! Bot paling 'jahat' mesti la bot kiteorang. Eymo paling bersemangat. Konon pilih bot last sebab nk naik dengan abang zaki, last2 abang zaki kena naik bot lain.

happy2. yes i was wearing the KRK VI tshirt

cari saya. *not knowing what gonna happen next

WHICH WAS THIS


lebih kurang macam ni la rapid shooting.. ni gambar dari bot abang zaki punya. ooo shooting air kat bot orang lain rupanya. ingat basan cam terpercik2 je. sekali kena attack, macam air terjun je. lencun. skali dalam bot pun bergenangan air.

team bot 'jahat'. sorang2 lencun.

dalam masa yang sama, kami juga melakukan aktiviti ke dua dan ke tiga which were

#2 Melawat perkampungan orang asli

Yang ni kami melawat perkampungan orang asli Bateq.. ke batek tah. tapi cam tu la. bukan batak tapinya. kaum ni kalau ikut ranking orang asli adalah kaum yang paling mudur, i mean dieorang punya cara hidup tak berubah sangat dari asal. Masih menggunakan cara tradisional untuk menyalakan api dan juga menyumpit untuk mencari makanan. Kaum bateq ni jugak amat pemalu dan socially closed. Mereka berasal dari Afrika yes, afrika dan juga kaum yang pertama menjumpai Taman Negara. Eceh, macam dokumentari la pulak.kui kui.

Jom tengok kaum bateq ini

semua kejakunan melihat mereka menyalakan api dengan hanya menggunakan kayu

dan juga ketika mereka menyumpit doremon dengan tepat


kami juga diberi peluang menyumpit. tapinya aku tak sanggup. Eymo dan azie antara peserta yang cuba menyumpit.

azi menyumpit. tengok apa aku, mia n eka buat? aku terkejut sebab ada kucing, eka n mia pun berjangkit terkejut jugak.tsk

rumah mereka dan juga tok batin
cari mana satu tok batin. eh.. tak tak. bukan yang sebelah tepi kanan baju kuning tu. tu kevin.

gambar peserta!!


#3 Mandi di Nusa Camp

Yang mandi kat nusa camp ni tak banyak gambar sangat. masa ni adalah masa pembahagian kumpulan and sesi suai kenal. Aku group cokelat dan diberikan secebis kain untuk di ikat di mana2 bahagian yang kita suka.


tak ramai yang posing masa ni. semua sibuk bersuai kenal.

#4 Night Walk.

Night walk pun takde gambar sebab kumpulan kami takde kamera.. Tapi night walk best. Mula2 tengok tayangan dulu. masa tanyangan tu aku duk depan sekali dan tertido. haha. Kumpulan kami gerak dulu. then ada dua orang foreigner bisik kat abang guide. Then abang guide tu cakap mat salleh tu cakap ada tapir 2 ekor kat depan. Yey! maknanya kita boleh tengok tapir secara face to face. boleh pegang lagi sebab memang dekat gila n takde pagar pape. Abang guide grup kami memang terbaik. Team lain lepas je lookup point terus balik, tapi kami di bawa ke tempat untuk melihat cendawan glow in the dark. masa tu dia suruh padam lampu suluh for 3 minute. Gelapnya ya Rabbi, macam tengah pejam mata. Lepastu nampak ada benda glowing. bila buka lampu, tengok cendawan tu, alahai keciknya. macam tahi mata je. tapi dia punya glowing macam besar ibu jari. Masa jalan malam ni jugak abang guide tu tunjuk pelesit. eeeeeeeee.... tamau cerita.

Esokkannya...

#5 Canopy Walk and Jungle Trekking
Kanopy walk ni best. sebab sambil jungle trekking. lama gak jungle trekking ni. Masa jungle trekking, abang guide tu bagai tahu jenis2 pokok dan kegunaanya. dia ada gak wat demonstrasi macam mana nak guna 'septic leaf' untuk merawat luka kecil. 

ok gemuk. -.-!

sindrom semua ahli kelab wawasan. nampak camera, laju je pose.

gambar team cokelat dalam hutan

mendaki ke canopy walk station macam mendaki ke puncak menara gading je gaya.


canopy walk memang nice. Tapi gayat gak la. Pemandangan superb. sumpah cantik. tapi akibat gayat. tak mampu nak tengok kiri kanan lama2. tengok stret je kat depan.


muka konon nak kontrol gayat. 

.
.
.
alamak. panjang la pulak entri ni. dah sejam setengah dah. setelah dipertimbangkan, entri ini akan di bahagi kepada beberapa part. so.....

TO BE CONTINUED



















No comments: