Welcome

Assalamualaikum & Bismillahirahmanirrahim

Thursday, April 21, 2011

This is for tya.. Rainbow Cake

...sebab tya suruh ambil gambar nak tengok kek pelangi yang saya buat. =P



my hand made...

RAINBOW CAKE. it looks a bit sloppy eh memang sloppy pon. tapi jangan disangka sloppy tak sedap. haha. bukan masuk bakul, tapi yes, approved by my family member. Ok perasan nak mampus. Cukuplah. 

-.-"

Sebelum ni asyik2 buat kek chocolate n cheese cake je, hari ni try buat kek baru. To tell u the truth, this cake took me almost 5 hours to be done. Yes, sebab aku hanya ada dua pan and oven yang boleh muat satu pan je each time. and the worst is ada 6 layers semuanya. memang lama sebab menunggu je la. each layer aku letak cream cheese. and every layer aku letak perasa tersendiri, contonhya warna oren letak perasa oren. ye lah kan? duh!

Untuk pewarna, yang merah tu masa bancuh jadi pink. dah give up sbb letak banyak pun jadi pink. tapi bila dan bakar, nice pulak warna merah ni. Ungu pulak, aku tak jumpa kat kedai, so just campur warna biru dan merah. jadilah ungu. tapi silap sikit susunan. patut lepas merah, oren, tapi letak lepas merah kuning. sebabnya aku start dari warna ungu. kira senang bakar yang paling bawah dulu. senang nk susun. alih2 boleh pulak tertukar.

resepi xboleh letak lagi. kena improvise sikit sebab tak tahu kenapa kek tu jadi lembut n mudah pecah. maybe terlebih susu kot. jadi kalau aku buat next time and jadi cantik, boleh la nk share resepi kat sini. 

sehingga berjumpa lagi bersama Chep Timah. Byeeeee! *gaya chef wan.

*sekarang saya sudah tukar profession. kthanxbye.




1 comment:

Tya R. said...

haha, alahhh asal kabur gmbr nyeeee.